Doskonały smak obwarzanków krakowskich

10 lutego 2021

Chcesz nabyć obwarzanki krakowskie? Sprawdź https://www.piekarniapochopien.com/obwarzanki-i-precle.html.

Posiadają niepowtarzalny aromat, wyglądają bardzo interesująco, a kupić je możemy tylko w jednym miejscu na świecie. O czym mowa? Rzecz jasna chodzi o obwarzanki krakowskie, które bezsprzecznie są wizytówką historycznej stolicy Polski oraz dumą tamtejszych cukierników. Z jakiego powodu cieszą się tak szczególnym zainteresowaniem? W jaki sposób wypieka się obwarzanki krakowskie? Czemu goście przyjeżdżający do Krakowa na początku zamierzają skosztować właśnie tego specjału?

Dzieje obwarzanków krakowskich

Historia wyrabiania obwarzanków krakowskich sięga aż trzynastego stulecia. W kronikach zaś pojawiły się sto lat później, gdy odnotowano, iż uwielbiała je królowa Jadwiga – żona Władysława Jagiełły. Najpierw spożywano je jedynie w okresie Wielkiego Postu, jednak potem jadano je także w pozostałych miesiącach. W XV wieku władca Jan Olbracht wydał dokument, według którego mieli prawo wypiekać je wyłącznie piekarze z Krakowa. Podobną ustawę uchwaliła 5 stuleci potem Wspólnota Europejska, wpisując je na listę produktów tradycyjnych.

Jak produkuje się obwarzanki krakowskie?

Obwarzanki mają formę pierścienia z wyraźną spiralną fakturą oraz wielkość w granicach piętnastu centymetrów. Obwarzanki krakowskie od wieków wytwarzane są w myśl tej samej receptury. Ich określenie oraz niepowtarzalny smak są wynikiem obwarzania. Po wyciągnięciu z wody obwarzanki krakowskie wzbogaca się dodatkami – między innymi solą lub serem – i wkłada do pieca.

Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków

Tel.: 12 633 75 02
E-mail: [email protected]

You May Also Like