Sól kłodawska niejodowana i różowa sól himalajska

4 grudnia 2020

Zamów sól kłodawską niejodowaną.

Związkiem chemicznym potrzebnym do właściwego funkcjonowania naszego organizmu jest sól. Jakie własności ma niejodowana sól kłodawska oraz sól himalajska? Czemu powinno się wykorzystywać je w gastronomii?

Atuty soli himalajskiej

Sól kuchenna to jedna z najlepszych przypraw, która wspaniale podkreśla smak potraw. Chociaż nadużywanie soli może mieć niepożądany wpływ na zdrowie, to jej rozsądne ilości (w granicach 6 gramów w ciągu 24 godzin) są niezbędne dla poprawnego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, to jest w pierwiastek odpowiedzialny za gospodarkę wodną i utrzymanie właściwego ciśnienia we krwi. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest sól himalajska wydobywana ze pokładów szacowanych na prawie 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie masę potrzebnych minerałów oraz pierwiastków, między innymi potas, wapń czy magnez, a przy tym jest pozbawiony niebezpiecznych składników i zanieczyszczeń, np. trujących metali ciężkich. Sól himalajska bardzo dobrze uwydatnia smak dań i jest dostępna zarówno w postaci niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.

Sól kłodawska – źródło potasu, cynku i wapnia

Sól kłodawska niejodowana z kolei to produkt o dużym poziomie czystości – posiada ok. 97% chlorku sodu i jest kapitalnym dodatkiem do tradycyjnych kiszonek. Jest wartościowym źródłem potasu, wapnia czy żelaza, innymi słowy składników koniecznych do utrzymania pełni wigoru. Sól kłodawska czerpana jest w kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie ługuje jej się, dzięki czemu nie zatraca swoich własności i jest bez problemu absorbowana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest szeroko wykorzystywana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w kosmetyce, rolnictwie i lecznictwie.

"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]

You May Also Like