Od dynamicznego rozkwitu przemysłu spożywczego, który trwa od zeszłego stulecia, artykuły konsumowane przez nas codziennie zaczęto standardowo wypełniać rozmaitymi substancjami wydłużającymi ich żywotność. Lecz wraz z dojrzewającą świadomością nabywców odnośnie tego, co spożywają i jakie może to mieć oddziaływanie na ich samopoczucie, w ostatnim czasie coraz chętniej poszukują oni produktów wyprodukowanych z żywności nieprzetworzonej.
Eko żywność – rośliny uprawiane z zachowaniem wszelkich zasad rolnictwa ekologicznego
Żeby konkretny wyrób oferowany w Polsce mógł tytułować się „ekologicznym”, musi spełnić kilka wymogów. Żywność eko i przetwory z niej wykonane muszą pozyskać określone certyfikaty przyznawane przez autoryzowane do tego instytuty. Kluczową jednakże cechą spożywczych wyrobów eko jest to, iż użyte do ich przyrządzenia owoce oraz warzywa kultywowano z zachowaniem wszelkich obostrzeń rolnictwa ekologicznego. To oznacza, że rolnicy nie stosowali chemicznych nawozów ani pestycydów, które mogłyby mieć szkodliwy oddziaływanie nie tylko na zdrowie ludzi, lecz które również szkodzą ekosystemowi. Niektóre bowiem nawozy zanieczyszczają wody gruntowe lub wywołują zasolenie gleby, a opryski upraw syntetycznymi pestycydami nieraz powodują np. obumieranie pożytecznych owadów. Tymczasem w efekcie ekologicznej uprawy owoce i warzywa posiadają wielokrotnie niższą zawartość azotynów, azotanów i metali ciężkich, a to oznacza, iż mniej tych substancji dostanie się do ciała ich konsumentów.
Jak powinna być oznakowana zdrowa żywność?
Przetwory eko są poddawane nieprzerwanej kontroli na każdym etapie produkcji, w tym także w czasie składowania oraz przewozu. Co ważne, jeśli przetwór spełnia kryteria, jego producent oprócz typowych informacji m.in. o dacie trwałości, wartościach odżywczych, masie netto, kraju produkcji składników czy warunkach składowania, musi też obowiązkowo wskazać numer ID jednostki certyfikującej ten produkt i zamieścić logo produkcji ekologicznej UE, którym są białe gwiazdy, które tworzą w kształt liścia. Szukając żywności ekologicznej trzeba zatem czytać starannie etykiety produktów, a kupując je online bezpośrednio od producenta sprawdzić, czy umieścił on na stronie sklepu informację o przyznanych certyfikatach.
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]