Zamów zakwas na żurek staropolski.
W ostatnich latach coraz rzadziej zjadamy obiady składające się z dwóch posiłków. Z powodu chronicznego braku czasu, co generuje potrzebę ekspresowego nasycenia się, chętnie omijamy zupy na rzecz posiłków niegdyś podawanych na ogół jako to większe danie. Jednakże tradycyjne polskie zupy, jak barszcz biały oraz żurek, będą nam towarzyszyć jeszcze długo. Nawet jeśli samodzielnie przygotowujemy je już tylko okazjonalnie, to wciąż stanowią one stałą pozycje na karcie dań bufetów oraz restauracji z polską kuchnią, jak również są tradycyjnie serwowane w czasie świąt Bożego Narodzenia czy Wielkiej Nocy.
Barszcz biały to nie żurek – Czy istnieje jeden kanoniczny przepis na barszcz biały i żurek?
Kiedy zapyta się Słowianina o zupę przygotowywaną na zakwasie z mąki, to od razu przywoła on albo żurek albo barszcz biały. Multum osób wręcz nie widzi najważniejszych różnic pomiędzy tymi potrawami, stosując te nazwy zamiennie. Tymczasem zwyczajowo barszcz biały gotuje się na zakwasie mąki pszennej, żurek natomiast – z zakwasu na mące żytniej. To jednak nie jedyna rzecz, która dzieli te zupy, choć powinno się dobitnie podkreślić, iż nie ma jednej kanonicznej receptury na barszcz biały i drugiej na żurek. Gotowanie jest bowiem sztuką, a każde danie jest odbiciem subiektywnych upodobań i zdolności kucharza. Co jednak da się wyróżnić to fakt, iż w barszczu białym zwykle znajdziemy więcej warzyw oraz grzybów. Zabiela się go również przeważnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu mącznego można użyć sok z ogórków kiszonych bądź z kapusty kwaszonej. Tymczasem z żurkiem temat jest nieco bardziej zagmatwany, ponieważ w ramach tej grupy zup można wyróżnić 3 rodzaje:
– zawiesisty, kwaskowaty żur przygotowywany z reguły ze sporą ilością ząbków czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, serwowany z kawałkami kartofli;
– lekki, umiarkowanie zawiesisty żurek, zabielany hojnie śmietaną i doprawiany sporą ilością majeranku, serwuje się go przeważnie z chlebem i jajkiem;
– oraz zalewajkę – czyli zupę, w której pokrojone w kostkę ziemniaki gotuje się na zakwasie żytnim lub chlebowym.
Zakwas na żurek i barszcz biały? Kupić, a może przygotować samemu?
Przyrządzanie zakwasu na wymienione powyżej zupy jest proste, chociaż nie każdemu wyjdzie za pierwszym razem. W literaturze kulinarnej opublikowano dziesiątki instrukcji, jak zrobić zakwas, z których można skorzystać. Wykorzystując jednakże samodzielnie przygotowany zakwas powinno się przewidzieć gotowanie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. Dlatego, gdy apetyt np. na barszcz biały zaatakuje was ni stąd, ni zowąd, polecamy sięgnąć po gotowy zakwas, który sprzedawany jest w wygodnych butelkach, które wystarczają na ugotowanie posiłku dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, i tych stacjonarnych, jak i online, bez problemu znajdziemy zakwasy z mąki pszennej i żytniej, dzięki którym zrobimy przepyszny biały barszcz i tradycyjny żurek śląski lub staropolski.
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]