Kiszonki to zdrowie – kilka słów o ogórkach kiszonych

23 sierpnia 2022

Więcej informacji o ogórkach kiszonych w folii.

W zupie, na kanapce, w sałatce warzywnej bądź w formie dodatku do dania głównego – kwaszone ogórki w środkowoeuropejskiej kuchni wykorzystujemy częściej niż chcielibyśmy przyznać. Nie powinno to zadziwiać, bo kiszonki są tak samo zdrowe, co smakowite.

Kiszone ogórki – z koprem, ząbkami czosnku albo z innymi dodatkami

Kiszone ogórki to warzywa wystawione na działanie procesu fermentacji. Ich przygotowanie jest nadzwyczaj proste. Używa się do tego beczek z drewna lub pojemnych kamiennych garnków, w których ogórki wraz z przyprawami zalewa się wodą z solą. Następnie stawia się je na przynajmniej kilkanaście dni w chłodnym miejscudo czasu, aż fermentacja mlekowa zakwasi zawartość. Amatorzy mało kwaśnych kiszonek mogą przystąpić do spożycia ogórków już po paru dobach – ogórki tego typu to tzw. ogórki „małosolne”. W najprostszej recepturze do solanki wraz z ogórkami wkłada się koper i czosnek, jakkolwiek smak kiszonych ogórków można podkręcić też innymi dodatkami, np. pieprzem, liśćmi laurowymi albo cząstkami marchwi. Oczywiście nie każdy ma czas czy wystarczająco miejsca w kuchni, by samemu przyszykować takie kiszonki. Nie każdy dysponuje również piwnicą bądź spiżarką, w której może przechowywać przetwory w ogromnych ilościach. Nie oznacza to natomiast, że musimy zrezygnować z kwaszonych ogórków – w dowolnym momencie możemy kupić je w sklepie na wagę bądź w wygodnych opakowaniach, a więc w workach foliowych czy w pojemnikach, które bez przeszkód da się przechowywać w lodówce.

Dlaczego warto jeść kiszone ogórki?

Od stuleci wiadomo, że sfermentowane warzywa korzystnie wpływają na ludzki organizm. I nie jest to błędem, bo wraz z kiszonkami konsumujemy pożyteczne bakterie, które pozytywnie oddziałują na florę jelit oraz obniżają ich pH, wspomagając w konsekwencji trawienie. Jednak na tym nie koniec! Kiszone ogórki nie są kaloryczne (to ledwie 12 kilokalorii w 100 g), a przy tym zawierają m.in. witaminy z grupy B, witaminę C, K1 i D, jak również mnóstwo składników odżywczych istotnych dla poprawnego działania organizmu, to przykładowo wapń, żelazo, magnez, potas i selen. A co z sokiem z kwaszonych ogórków? Jeśli doceniamy kwaskowate smaki, nie należy wylewać go po spożyciu warzyw, tylko go wypić albo wykorzystać do zupy ogórkowej, bowiem w czasie kiszenia witaminy przechodzą po trosze do zalewy. Należy jednakże zaznaczyć, na kiszonki muszą uważać osoby z nadciśnieniem – w kwaszonkach może znajdować się wszak duża ilość soli.

"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

You May Also Like