Znajdź kapustę kwaszoną.
Jedyny w swoim rodzaju smak kapusty kiszonej jest bezsprzecznie cząstką słowiańskiej kultury kulinarnej. Jest ona składnikiem licznych dań i każdy Polak dość często gości ją na swoim stole. I bardzo dobrze, bo kapusta kiszona to nadzwyczaj zdrowe pożywienie.
Kapusta kiszoną – źródło potrzebnych witamin czy składników odżywczych
Kapusta kwaszona, czy też kiszona, jako że tych dwóch nazw używa się wymiennie, to jeden z tych wyrobów spożywczych powstałych za sprawą szukania przez człowieka metody na kilkumiesięczne składowanie żywności. Drobniutko posiekane główki białej kapusty stają się przydatne do spożycia przez kilka miesięcy w rezultacie wystawienia na działanie fermentacji mlekowej. Kiedyś spożywanie kapusty kwaszonej umożliwiało dostarczenie organizmowi niezbędnych minerałów i witamin, których pozyskanie w chłodne miesiące było zdecydowanie trudniejsze niż w dzisiejszych czasach. A wypada podkreślić, że w kwaszonej kapuście jest wiele substancji koniecznych dla prawidłowego działania ludzkiego organizmu. To wspaniałe źródło witaminy A, witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kości oraz wykazującej dodatkowo właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbólowe, a także witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia. W produkcie tym znajdują się także inne konieczne dla zdrowia witaminy, a więc te z grupy B (jak B2, B6, B12). Poza tym, kapusta kwaszona to źródło m.in. probiotyków, fosforu czy wapnia. Równocześnie to żywność o małej wartości kalorycznej, stąd zaleca się jej spożycie osobom myślących o odchudzaniu się.
W jakich potrawach wykorzystuje się kwaszoną kapustę?
Kapusta kiszona na naszych talerzach pojawia się zarówno jako dodatek do dań, jak i jako kluczowy ich składnik. Nieprzetworzoną na ogół spożywa się ją jako surówkę z tartą marchewką i cebulą, która pasuje do potraw z ziemniaków i ryb, a rzadziej na słodko – oprószoną odrobina cukru. To także produkt, który idealnie komponuje się z grzybami oraz czerwonym mięsem, więc używa się jej w nadzieniu do pierogów, pasztecików i łazanek. Rzecz jasna, bez kwaszonej kapusty nie istniałyby tradycyjne polskie dania – kapuśniaka, bigosu albo góralskiej kwaśnicy.
W zasadzie każdy kucharz posiada własny przepis na kwaszoną kapustę, lecz współcześnie coraz rzadziej zakwasza się ją w domu, bowiem nie ma już potrzeby składowania pożywienia na zimę. Kapustę kiszoną w niewielkich oraz większych pojemniczkach bez trudu dostać można w każdym sklepie, a także można złożyć na nią zamówienie przez internet. Polscy producenci mają w swojej ofercie również ekologiczną kapustę kwaszoną.
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]