Warzywa kiszone zamówisz na artmankiszonki.pl.
Kiszonki z warzyw są tak mocno związane z polską kuchnią, że wydaje nam się, iż jest to przede wszystkim słowiański przysmak, sporadycznie spotykany w innych krajach świata. Lecz domowe kiszonki modne są nie tylko na terenie Europy, ale także w Azji oraz w Ameryce Południowej i Północnej.
Z jakiego powodu kwaszonki są popularne?
Zgodnie z wiedzą historyków metoda zabezpieczenia pożywienia przez ich przechowywanie w zlewie z octu, w solance lub w soli, znana jest ludziom od ponad 4 tysiącleci. Proces ten prawdopodobnie nie pochodzi nawet z Europy, a z terenów antycznej Mezopotamii. Pożywienie poddane fermentacji mlekowej nie psuje się, bowiem niska kwasowość zawiesiny, w której się je zanurza, blokuje namnażanie się bakterii gnilnych. Kilka wieków wstecz była to optymalna metoda, by wydłużyć okres zdatności do spożycia mięsa, warzyw i ryb niekiedy o kilkadziesiąt tygodni. Stąd też wynikł obyczaj przygotowywania m.in. kiszonek z myślą o zimie i wczesnej wiośnie. Kiszone przetwory od zarania swojego istnienia słyną z własności prozdrowotnych, co rzecz jasna jest prawdą. Zawierają one m.in. mnóstwo witaminy C, stąd też marynarze statków, które zaopatrzone zostały w kiszonki, sporadycznie cierpieli z powodu szkorbutu. Co interesujące, po polsku kwaszonki z warzyw określa się w swobodnej mowie “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… pasza dla zwierząt przykładowo z owsa czy pulpy ziemniaczanej.
Smak kiszonek warzywnych bywa inny w poszczególnych regionach świata
Najbardziej znanym warzywem kwaszonym jest ogórek, który jest używany w kuchni generalnie w większości zakątków świata, także w Kanadzie oraz w USA, gdzie ta kategoria przetworów z warzyw nie cieszy się szeroką popularnością. Tymczasem ogórki kiszone są tam chyba najbardziej lubianym dodatkiem do hamburgerów, hot-dogów oraz kanapek. W naszym kraju oprócz ogórka, równie popularne są kwaszona kapusta i buraki, z których korzysta się do przyrządzania surówek oraz zup. Lecz to nie jedyne warzywa, które da się kisić. W pozostałych krajach świata kisi się m.in. botwinkę, marchew oraz owoce (przykładowo śliwki), a czasami nawet jaja.
Ocet i Solanka zmieniają teksturę oraz smak warzyw, dając im kwasowość i chrupkość. Kiszonki nie tylko z warzyw, na przestrzeni wieków stały się podstawą albo istotnym dodatkiem do setek przepisów regionalnych. Trzeba pamiętać, że smak kiszonek bywa inny w oddalonych od siebie rejonach świata, bo jest on zależny od dodatków do zalewy, które wykorzystuje się w trakcie kwaszenia. W efekcie ogórek przygotowany podług tradycyjnej polskiej receptury, nie będzie smakował tak samo jak ten zakiszony np. w Chinach.
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]