Cechy wyrobów ze stali kwasoodpornej

24 sierpnia 2019

Stal nierdzewna posiada wiele wartościowych cech sprawiających, że znajduje obszerne zastosowania. Jej główny atut to z rzecz jasna odporność na utlenianie się, która nie tylko zapewnia wytrzymałość wyprodukowanych z niej elementów, ale też umożliwia im kontakt z wilgotnymi materiałami oraz płynami. Oprócz tego stop ten jest obojętny chemicznie, co oznacza, że nie reaguje z substancjami o kwasowym odczynie, a wyliczenie jego plusów dopełnia równa powierzchnia, która uniemożliwia rozwój drobnoustrojów.

Wyroby ze stali kwasoodpornej dla licznych gałęzi przemysłu

Bezpieczeństwo mikrobiologiczne oraz Równowaga chemiczna czynią ze stali nierdzewnej wspaniały budulec dla branży spożywczej. Wyroby ze stali kwasoodpornej są chętnie używane przez zakłady przetwórcze, które używają ich w toku produkcji, a później składowania artykułów spożywczych. W warzelniach piwa oraz piekarniach wyroby ze stali nierdzewnej użytkuje się w jako zbiorniki fermentacyjne. Stop ten jest też używany na co dzień w przemyśle kosmetycznym i przez firmy działające w sektorze produkcji i dystrybucji rozpuszczalników, paliw i pozostałych chemikaliów.

Wyroby ze stali nierdzewnej – elegancka atrakcyjna estetyka w mieszkaniu

Wytrzymałość na złe warunki atmosferyczne (niskie i wysokie temperatury, kwaśne deszcze czy wilgoć) powoduje, iż wyroby ze stali nierdzewnej wspaniale nadają się użytku w warunkach zewnętrznych (przykładowo jako elementy balkonowe) oraz na pływalniach (mowa o poręczach i drabinkach). Z uwagi na piękny wygląd, jednakowo dobrze sprawdzają się również w wewnętrznych częściach obiektów budowlanych – m.in. na klatkach schodowych. Ponadto jałowość stali nierdzewnej pozwala na stosowanie jej w gabinetach medycznych oraz lecznicach.

You May Also Like