Przy użyciu urządzenia Thermomix możesz przygotować różne domowe alkohole, w tym tak lubianą nalewkę z pigwy. Tym razem prezentujemy trzy przepisy: na klasyczną wersję nalewki, nalewkę z pigwy i cynamonu oraz nalewkę z pigwy i miodu. Wybierz te smaki, które najbardziej lubisz.
Klasyczna nalewka z pigwy – przepis Thermomix
Przygotowanie nalewki z pigwy w Thermomix to proces, który łączy tradycję z nowoczesnością. To idealny sposób na zachowanie smaku sezonowych owoców i stworzenie wyjątkowego napoju do podzielenia się z bliskimi w jesienne wieczory i nie tylko.
Składniki:
- owoce pigwy – 500 g
- cukier – 300 g
- wódka – 500 ml
- laska wanilii (opcjonalnie) – 1 sztuka.
Akcesoria:
- Thermomix
- butelki na nalewki
- etykiety na nalewki lub zawieszki na butelkę
- lejek z sitkiem lub worek filtracyjny z uchwytem.
Przygotowanie:
- Rozpocznij od oczyszczenia owoców pigwy z pestek i pokrojenia ich na mniejsze kawałki. To ważny krok, ponieważ owoce muszą uwalniać swój aromat i smak podczas procesu maceracji.
- Umieść pokrojoną pigwę, cukier oraz wódkę w misce Thermomix.
- Jeśli chcesz dodać nutę wanilii, przekrój laskę wanilii wzdłuż i wyciągnij nasionka. Dodaj nasionka do misy wraz z resztą składników. Wanilia nadaje nalewce wyjątkowy smak i aromat.
- Uruchom Thermomix i ustaw na tryb mieszania na niskiej prędkości. Poczekaj aż składniki dokładnie się wymieszają. Ten etap to proces maceracji, w którym aromat i smak pigwy przenikają do alkoholu.
- Przelej mieszankę do szklanych słoików lub butelek. Zakręć je dokładnie i umieść w ciemnym i chłodnym miejscu, aby nalewka mogła dojrzeć. Czas dojrzewania zależy od preferencji smakowych, ale zazwyczaj wynosi od 6 do 8 tygodni.
- Po upływie wyżej podanego czasu, przecedź nalewkę przez drobne sito, gazę lub worek filtracyjny, aby usunąć resztki owoców i nasionka wanilii.
Teraz jest czas na degustację!
Nalewkę możesz przechowywać w szczelnie zakręconych butelkach w ciemnym i chłodnym miejscu. Starannie zakręcona butelka zapewni dłuższą trwałość nalewki.
Nalewka z pigwy i cynamonu – przepis Thermomix
Cynamon bardzo dobrze komponuje się ze smakiem pigwy, dlatego w kolejnym przepisie łączymy te dwa składniki.
Składniki:
- owoce pigwy – 500 g
- cukier – 300 g
- wódka – 500 ml
- cynamon – 2-3 laski.
Akcesoria:
- Thermomix
- butelki na nalewki
- etykiety na nalewki lub zawieszki na butelkę
- lejek z sitkiem lub worek filtracyjny z uchwytem.
Przygotowanie:
- Oczyść owoce pigwy z pestek i pokrój je na mniejsze kawałki.
- Włóż pigwę, cukier oraz wódkę do Thermomix.
- Dodaj laski cynamonu.
- Uruchom Thermomix w trybie mieszania na niskiej prędkości na 10-15 minut.
- Po zakończeniu mieszania, przelej mieszankę do słoja lub butelki i umieść w chłodnym miejscu na 6-8 tygodni.
- Po dojrzewaniu przecedź nalewkę i podawaj z odrobiną cynamonu jako dekoracją.
Nalewka z pigwy i miodu – przepis Thermomix
Jeśli chcesz wzbogacić nalewkę pigwową o miodowy posmak, to wystarczy dorzucić ten składnik to podstawowej listy. Wykonanie przepisu jest tak samo łatwe, jak w przypadku wcześniejszych wersji nalewki.
Składniki:
- owoce pigwy – 500 g
- cukier – 300 g
- wódka – 500 ml
- miód – 2 łyżki.
Akcesoria:
- Thermomix
- butelki na nalewki
- etykiety na nalewki lub zawieszki na butelkę
- lejek z sitkiem lub worek filtracyjny z uchwytem.
Przygotowanie:
- Przygotuj owoce pigwy, oczyszczając je z pestek i krojąc na mniejsze kawałki.
- Włóż pigwę, cukier oraz wódkę do Thermomix.
- Dodaj miód do mieszanki.
- Uruchom Thermomix w trybie mieszania na niskiej prędkości na 10-15 minut.
- Po zakończeniu mieszania, przelej nalewkę do słoja i umieść w chłodnym miejscu na 6-8 tygodni.
- Po dojrzewaniu przecedź nalewkę i podawaj z odrobiną miodu jako dodatkiem.
Źródło tekstu: https://superbutelki.pl/pl/blog/Nalewka-z-pigwy-przepisy-Thermomix/179